Nowe menu w Air France

af_nmOd października b.r., przez kolejne trzy miesiące menu dla pasażerów Air France tworzy dwóch mistrzów francuskiej gastronomii – obowiązkowo z kilkoma gwiazdkami Michelin na koncie. Tym razem Régis Marcon (trzy gwiazdki) gotuje w Klasie Pierwszej La Première, a Guy Martin tworzy menu w Klasie Biznes na lotach dalekiego zasięgu. Unikalne potrawy autorstwa Guy’a Martin’a pojawią się teraz również w klasie biznes wyjątkowo na wybranych lotach średniego zasięgu, między innymi na trasie Paryż Warszawa!

Każdy, kto był we Francji wie, jak istotną kwestią dla Francuzów jest jedzenie. Tak więc trudno się dziwić, że Air France, jak na francuską firmę przystało, również stawia swoją ofertę kulinarną za punkt honoru. Wybierając się w podróż Air France możemy się spodziewać francuskich akcentów w menu: obowiązkowo francuskiego szampana jako aperitif, czy wyselekcjonowanych serów w ramach deseru. Te linie od lat promują francuską gastronomię na pokładach swoich samolotów i dbają, aby dla najlepszych klientów gotowali najznamienitsi kucharze, których renomę potwierdzają liczne gwiazdki Michelin. Tak więc miłośnicy dobrej kuchni mają okazję skosztować kulinarnych inspiracji najsłynniejszych francuskich kucharzy, bez konieczności odwiedzania ich obleganych restauracji. Wystarczy zasiąść wygodnie w Klasie Pierwszej La Première lub Klasie Biznes, aby ugotował dla nas Alain Ducasse, Joël Robuchon, Guy Martin, czy Sophie Pic. Aby menu było urozmaicone, a pasażerowie się nie nudzili, szefowie kuchni współpracujący z Air France zmieniają się co trzy miesiące, a co dwa tygodnie pojawia się nowa karta dań.

Klasa Pierwsza: Piotrosz na talerzu

W ofercie Air France najbardziej wyszukane dania podawane są w Klasie Pierwszej La Première. Dla jej gości, Régis Marcon opracował dwie nowe przystawki oraz siedem dań głównych. Unikalne kompozycje zawierają francuskie składniki. Wybierając tego trzygwiazdkowego szefa kuchni Air France powierzył mu rolę ambasadora francuskiej gastronomii, którą wspólnie promują wśród międzynarodowej klienteli linii. Od regionu Ardèche do Orwenii, pomiędzy górami i dolinami Velay i winarskiego Vivarais, Régis Marcon gromadzi inspiracje i bada lokalne smaki Francji, aby później serwować je w wyrafinowanych połączeniach, które zawsze bazują na świeżych, sezonowych produktach .

Na liście nowych propozycji Marcon’a w menu Klasy Pierwszej La Première znalazły się między innymi terriny z kurczaka i leśnych grzybów jako przystawki, a na danie główne szef kuchni poleca aż siedem wyszukanych propozycji do wyboru – rzecz jasna – każda z nich to „Francja na talerzu”. Znalazł się wśród nich m.in. gulasz wołowy ze smardzami podawany z ziemniaczanym gratin, przegrzebki w towarzystwie pieczonego homara z warzywami typu „Julienne”, filet z piotrosza w białym sosie z masła i werbeny podawany z pieczarkami i szpinakiem, czy zupa w stylu bouillabaisse na bazie suma i krewetek. Dania powstały we współpracy z Servair Culinary Studio, którym dowodzi Joël Robuchon. Przez cały rok, największe autorytety współczesnej francuskiej gastronomii opracowują wyrafinowane potrawy dla gości Klasy Pierwszej La Première – najbardziej ekskluzywnej i najdroższej kabiny w samolotach Air France, z indywidualnymi salonikami, w których wszystko jest z „najwyższej półki”.

Perliczki lecą do Warszawy

Nowe smaki w Klasie Biznes

Dania Guy’a Martin’a, szefa renomowanej paryskiej restauracji Le Grand Véfour przez najbliższe trzy miesiące będą gościć na talerzach pasażerów Klasy Biznes Air France. Uhonorowany dwiema gwiazdkami Michelin jest kolejną ikoną francuskiej gastronomii, której powierzono pieczę nad daniami dla pasażerów Air France. Na wszystkich lotach międzykontynentalnych oraz wybranych lotach średniego zasięgu* szef kuchni zaprasza gości Air France do skosztowania sześciu nowych dań głównych, inspirowanych globalnymi smakami całego świata. Dania będą się zmieniały co dwa tygodnie.

Menu na najbliższe trzy miesiące w Klasie Biznes

– Dorsz serwowany z ryżem basmanti i kurkumą, puree z kabaczka z orzechami nerkowca, polane sosem kokosowym doprawionym aromatycznym pieprzem Espelette;

– Kotlet cielęcy ze smażonymi grzybami leśnymi, purée z karczocha i sosem z czarnej porzeczki

– Smażone krewetki, brokuł z imbirem podawany z purée na bazie masła orzechowego i skorupiaków, sos pietruszkowy

– Makaron orecchiette z kalmarem i pomidory w aromatycznej kolendrze

– Pieczona pierś z perliczki, purée z marchewek i kardamonu, risotto z organicznej czerwonej komosy ryżowej z sokiem żurawinowym

– Gulasz cielęcy z aromatycznym pieprzem Maniguette i makaronem penne, w towarzystwie organicznych warzyw.

Dania „A la Carte” – festiwal kuchni międzynarodowej

Na pasażerów lotów międzykontynentalnych** z Paryża podróżujących w Klasie Pierwszej oraz Klasie Biznes czeka też bogata oferta dań „a la carte”, dzięki której mogą udać się dla odmiany w podróż kulinarną po świecie. Danie wystarczy zamówić bezpłatnie (od 90 dni do 24 godzin) przed lotem na stronie linii (logując się do swojej rezerwacji), telefonicznie lub przy odprawie online.

Oferta „a la carte” obejmuje 6 propozycji kuchni tajskiej, indyjskiej, chińskiej, japońskiej, koreańskiej i owoce morza:

– Thai cuisine,

– Traditional Chinese;

– Flavours of India;

– Japanese delights;

– A taste of Korea;

– Seafood basket

Jakościowe produkty, prestiżowe francuskie marki, szacunek dla subtelnego aromatu sezonowych produktów – to podstawowe zasady, według których działają top-kucharze w roli ambasadorów francuskiej kuchni serwowanej pasażerom Air France. A top-kucharze na usługach Air France – to już tradycja!

Rezerwuj nocleg na: Booking.com | Expedia.com | hotels.com | Otel.com | TravelPony.com

(Informacja prasowa)