Jedyne w swoim rodzaju kulinarne doznania podczas rejsów dalekodystansowych Finnaira w klasie biznes

Rezerwuj nocleg na: Booking.com | Expedia.com | hotels.com | Otel.com

W ramach programu autorskich menu w klasie biznes Finnair ogłosił współpracę z dwoma kolejnymi słynnymi szefami kuchni – Stevenem Liu z Chin i Sasu Laukkonenem z Finlandii. Finnair zacznie też serwować w klasie biznes ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, podczas wszystkich lotów międzykontynentalnych z Helsinek.

Dzięki współpracy nawiązanej z dwoma nowymi szefami kuchni, pasażerowie klasy biznes będą mogli poczuć smaki i obcować z kulinarnymi tradycjami wschodu i zachodu,” mówi Juha Järvinen, dyrektor handlowy Finnaira. „Jesteśmy szczególnie podekscytowani rozpoczęciem pierwszej współpracy z światowej klasy szefem kuchni z Chin. Dzięki Stevenowi Liu możemy zaoferować naszym klientom nordyckie smaki i estetykę z unikalną wschodnią nutą.”

Autorskie menu szefa kuchni Stevena Liu jest podawane od 6 kwietnia podczas lotów dalekodystansowych startujących z Pekinu i Szanghaju. W późniejszych terminach będzie ono wprowadzane na kolejnych chińskich trasach. Steven Liu nazwał swoje menu „spotkaniem wschodu z zachodem”, ponieważ w nowoczesnym i nowatorskim stylu połączył w nim najlepsze smaki obu tych tradycji kulinarnych.

Steven Liu odniósł ogromny sukces w Azji i Europie. Jego dania były podawane na stołach najwykwintniejszych na świecie restauracji, takich jak Savoy i The Dorchester w Londynie, a także w lokalach słynnej sieci Le Cordon Bleu. Liu jest kulinarnym ambasadorem Le Cordon Bleu w Chinach kontynentalnych, dyrektorem kulinarnym reality show Top Chefs wyświetlanego na kanale CCTV-2, członkiem jury chińskiej edycji programu Master Chef na kanale Dragon TV oraz chińskiej edycji Master Chef dla gwiazd wyprodukowanego przez Jiangsu Broadcasting Corporation.

Dzięki stworzeniu autorskiego menu Sasu Laukkonena, od 6 kwietnia pasażerowie klasy biznes podróżujący z Helsinek na długich dystansach mogą zakosztować tego co najlepsze w nordyckich kulinariach. Doceniona przez najbardziej opiniotwórczych krytyków kulinarnych na świecie, artystyczna kuchnia Sasu Laukkonena, charakteryzuje się czystymi smakami nawiązującymi do nordyckich korzeni swojego twórcy. Laukkonen ma ponad 15 letnie doświadczenie w branży kulinarnej, a obecnie jest współwłaścicielem i dyrektorem kulinarnym Chef & Sommelier, helsińskiej restauracji, którą otworzył w październiku 2010 r. Restauracja Laukkonena od 2014 r. jest corocznie nagradzana jedną gwiazdką Michelin. Oferuje ręcznie robione potrawy przygotowywane z ekologicznych i pochodzących wprost z natury składników oraz produktów z certyfikatem fair-trade. Jest też znana z panującej tam spokojnej atmosfery.

Bilety lotnicze w bardzo dobrych cenach: Skyscanner.pl | Tripsta.pl | Flipo.pl

Do nowych autorskich menu w klasie biznes na wszystkich trasach dalekodystansowych, także 6 kwietnia, Finnair wprowadził ekologiczne fińskie lody firmy Jymy, która do wyrobu swoich produktów używa jedynie stuprocentowo naturalnych składników – mleka i owoców. W ostatnich latach Jymy w krótkim czasie stała się jedną z najważniejszych firm na fińskim rynku spożywczym.

Staramy się stale podnosić jakość posiłków oraz innych usług oferowanych pasażerom”, mówi Maarit Keränen, szefowa obsługi pokładowej fińskiego przewoźnika. ”Gdy decydowaliśmy się na nawiązanie współpracy z dwoma kolejnymi szefami kuchni, uważnie przeanalizowaliśmy informacje zwrotne od klientów, ponieważ chcieliśmy pozostać w zgodzie z naszymi zasadami zachowania najwyższej jakości, innowacyjności i świeżości serwowanych posiłków.”

Finnair rozpoczął program autorskich menu w 2013 r. Od tego czasu fiński przewoźnik zapraszał do współpracy najwybitniejszych fińskich szefów kuchni, by komponowali własne menu oferowane w trakcie lotów dalekodystansowych. W lutym 2016 Finnair zaprezentował najnowsze dania podawane w klasie biznes na trasie Hongkong – Helsinki, które powstały w efekcie współpracy z szefem kuchni Jaakko Sorsa. Był to pierwszy raz, gdy Finnair podjął współpracę z szefem kuchni restauracji znajdującej się na kontynencie azjatyckim, a także pierwsze menu ułożone specjalnie pod kątem konkretnej trasy.